ZABRANA UVOZA DVE POŠILJKE POREKLOM IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Granična fitosanitarna inspekcija za kontrolu pošiljaka hrane na mestima carinjenja Republike Srbije, zabranila je uvoz i stavljanje u promet dve pošiljke poreklom iz Bosne i Hercegovine zbog mikrobiološke neispravnosti proizvoda i to: jedne pošiljke duboko zamrznutih sitnih kolača i druge pošiljke duboko zamrznute torte i duboko zamrznutih sitnih kolača.

 

Pošiljka duboko zamrznutih sitnih kolača trgovačkog naziva Pingvin 500 gr. u količini od 170 kg. bruto, odnosno 99 kg. neto težine, ispitivana je na osnovne i dodatne parametre bezbednosti hrane u laboratoriji „MP Bio“ Beograd, gde je utvrđeno povećano prisustvo kvasaca, plesni, Enterobacteriaceae, kao i prisustvo Salmonellae što je potvrđeno u referentnoj laboratoriji Institut za javno zdravlje “MJ Batut” Beograd. Pošiljka duboko zamrznuta torta trgovačkog naziva Katarina u količini od 155 kg. bruto, odnosno 99 kg neto i duboko zamrznutih sitnih kolača trgovačkog naziva Pingvin 500 gr u količini od 170 kg bruto, 99 kg neto, analizirana je na osnovne i dodatne parametre bezbednosti hrane u laboratoriji ,,Ekolab“ Novi Sad, gde je utvrđeno povećano prisustvo Listerie monocitogenes i prisustvo Salmonellae.

Navedeni proizvodi ne ispunjavaju uslove iz člana 25 i 26 Zakona o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ broj 17/19), i Pravilnika o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa („Službeni glasnik RS“ broj 72/10,62/18), kao i Vodiča o mikrobiološkim kriterijuma za hranu („Službeni glasnik RS“ broj 72/10,62/18).