OBAVEŠTENJE ZA SVE IZVOZNIKE BILJA I BILJNIH PROIZVODA ZA PODRUČJE RUSKE FEDERACIJE

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine RS – Uprava za zaštitu bilja primila je pismo zamenika rukovodioca Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzora), J. Švabauskene u kojem nas obaveštavaju o sledećem:

– od 1. avgusta 2016 godine  svako pakovanje voća i povrća mora da bude označeno sa informacijama o nazivu proizvoda, zemlji porekla, izvozniku i / ili reeksporteru“;

– u  rubrici „Dopunska izjava“  potrebno je navesti naziv i adresu preduzeća-proizvođača. U skladu da navedenim, potrebno je da SVI IZVOZNICI HITNO DOSTAVE NADLEŽNIM POLJOPRIVREDNIM SLUŽBAMA SPISAK SA PODACIMA O SOPSTVENIM MESTIMA PROIZVODNJE KAO I SPISAK SA PODACIMA SVOJIH KOOPERANATA (PROIZVOĐAČA), na docOBRASCU 1 u prilogu ovog dokumenta (izmenjen i dopunjen 15. septembra 2016.).  Popunjen obrazac sa navedenim podacima mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica izvoznika. Kopiju popunjenog obrasca službe prosleđuju nadležnom fitosanitarnom inspektoru u cilju kontrole.

Ubuduće svaki zahtev za izdavanje fitosertifikata u prilogu mora sadržati tražene podatke (naziv i adresu proizvođača), kako bi nadležno lice moglo popuniti “dopunsku izjavu”.

U slučaju neizvršenja navedenih zahteva pošiljke proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom neće dobiti dozvolu za uvoz na teritoriju ruske federacije.

 

U prilogu:

docOBRAZAC 1 koji popunjavaju izvoznici voća i povrća koji žele da izvoze u Rusku Federaciju(PDF)

pdfDopis upućen izvoznicima preko Privredne komore Srbije

(poslednja izmena: 15. septembra 2016.)