ЗАБРАНА УВОЗА ДВЕ ПОШИЉКЕ ПОРЕКЛОМ ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Гранична фитосанитарна инспекција за контролу пошиљака хране на местима царињења Републике Србије, забранила је увоз и стављање у промет две пошиљке пореклом из Босне и Херцеговине због микробиолошке неисправности производа и то: једне пошиљке дубоко замрзнутих ситних колача и друге пошиљке дубоко замрзнуте торте и дубоко замрзнутих ситних колача.

 

Пошиљка дубоко замрзнутих ситних колача трговачког назива Пингвин 500 гр. у количини од 170 кг. бруто, односно 99 кг. нето тежине, испитивана је на основне и додатне параметре безбедности хране у лабораторији „MP Bio“ Београд, где је утврђено повећано присуство квасаца, плесни, Еnterobacteriaceae, као и присуство Salmonellae што је потврђено у референтној лабораторији Институт за јавно здравље “MJ Batut” Београд. Пошиљка дубоко замрзнута торта трговачког назива Катарина у количини од 155 кг. бруто, односно 99 кг нето и дубоко замрзнутих ситних колача трговачког назива Пингвин 500 гр у количини од 170 кг бруто, 99 кг нето, анализирана је на основне и додатне параметре безбедности хране у лабораторији ,,Ekolab“ Нови Сад, где је утврђено повећано присуство Listerie monocitogenes и присуство Salmonellae.

Наведени производи не испуњавају услове из члана 25 и 26 Закона о безбедности хране („Службени гласник РС“ број 17/19), и Правилника о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета („Службени гласник РС“ број 72/10,62/18), као и Водича о микробиолошким критеријума за храну („Службени гласник РС“ број 72/10,62/18).