ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ИЗВОЗНИКЕ БИЉА И БИЉНИХ ПРОИЗВОДА ЗА ПОДРУЧЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС – Управа за заштиту биља примила је писмо заменика руководиоца Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације (Россељхознадзора), Ј. Швабаускене у којем нас обавештавају о следећем:

– од 1. августа 2016 године  свакo пакoвање воћа и поврћа мора да буде означено са информацијама о називу производа, земљи порекла, извознику и / или реекспортеру“;

– у  рубрици „Допунска изјава“  потребно је навести назив и адресу предузећа-произвођача. У складу да наведеним, потребно је да СВИ ИЗВОЗНИЦИ ХИТНО ДОСТАВЕ НАДЛЕЖНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ СЛУЖБАМА СПИСАК СА ПОДАЦИМА О СОПСТВЕНИМ МЕСТИМА ПРОИЗВОДЊЕ КАО И СПИСАК СА ПОДАЦИМА СВОЈИХ КООПЕРАНАТА (ПРОИЗВОЂАЧА), на docОБРАСЦУ 1 у прилогу овог документа (измењен и допуњен 15. септембра 2016.).  Попуњен образац са наведеним подацима мора бити оверен и потписан од стране одговорног лица извозника. Копију попуњеног обрасца службе прослеђују надлежном фитосанитарном инспектору у циљу контроле.

Убудуће сваки захтев за издавање фитосертификата у прилогу мора садржати тражене податке (назив и адресу произвођача), како би надлежно лице могло попунити “допунску изјаву”.

У случају неизвршења наведених захтева пошиљке производа са високим фитосанитарним ризиком неће добити дозволу за увоз на територију руске федерације.

 

У прилогу:

docОБРАЗАЦ 1 који попуњавају извозници воћа и поврћа који желе да извозе у Руску Федерацију (ПДФ)

pdfДопис упућен извозницима преко Привредне коморе Србије

(последња измена: 15. септембра 2016.)