МЕРЕ ЗА СМАЊЕЊЕ КОНТАМИНАЦИЈЕ ЗРНА КУКУРУЗА МИКОТОКСИНИМА ТОКОМ ПЕРИОДА СЕТВЕ

Све мере које подразумевају примену добре пољопривредне праксе уз избор толерантних хибрида утичу на смањење ризика од  контаминације микотоксинима.

Агротехничких мере у складу са начелима добре пољопривредне праксе, подразумевају:

  • плодоред, најбоље би било тропоље са индустријским биљем, јер већина токсигених гљива презимљава у биљним остацима и може опстати у земљишту од једне  до три године;
  • квалитетну обраду земљишта;
  • балансирано ђубрење земљишта;
  • време сетве када температура земљишта достигне 12oC;
  • оптималну дубину сетве;
  • избегавати гушћу сетву ради бољег економисања са расположивом земљишном влагом;
  • оптимални водни режим;
  • сузбијање корова и инсеката и др.

Сетва толерантних хибрида према патогеним гљивама и инсектима је једна од основних мера у сузбијању трулежи клипа и стварања микотоксина. Иако хибриди могу варирати у осетљивости, не постоји потпуно отпоран генотип на трулеж клипа.

Хибриди са тањом комушином, комушином која не покрива цео клип, као и хибриди који реагују на сушу пуцањем перикарпа су осетљивији на трулеж клипа.

Хибриде који су осетљиви на трулеж клипа не треба сејати у регионима и локалитетима у којима је евидентиран проблем трулежи клипа односно у којима је евидентиран проблем са микотоксинима.

Одабир хибрида за одређени микроклимат обавити уз консултације са стручњацима из семенских компанија и подручних пољопривредних служби.

Пратити препоруке Прогнозно-извештајне службе (ПИС)

Према подацима Прогнозно-извештајне службе (ПИС) од 18.марта 2014. године средња дневна температура земљишта креће се између  9 и 11,4oC на дубини од 10cm.

Обзиром да је у протекле три године ниво популације кукурузног пламенца Ostrinia nubilalis у прогресији, благу зиму, као и прогнозиране пролећне температуре изнад просека, може се очекивати  појава прве генерације кукурузног пламенца и излетање првих имага, већ током априла. Оштећења од ове штеточине представљају погодно место за инфекцију клипова од стране токсикогених гљива.

ПИС ће пратити полагање јаја и почетак пиљења ларви и сигнализирати мере заштите за сузбијање кукурузног пламенца.
Кукурузни пламенац је штеточина кукуруза у великој прогресији последњих пар година на коју произвођачи морају обратити посебну пажњу,  обзиром на забележену високу бројност чак и прве генерације и појаву треће генерације од 2012. године.

Молимо прозвођаче да редовно прате препоруке ПИС доступне на web порталу: www.pissrbija.com