MERE ZA SMANJENJE KONTAMINACIJE ZRNA KUKURUZA MIKOTOKSINIMA TOKOM PERIODA SETVE

Sve mere koje podrazumevaju primenu dobre poljoprivredne prakse uz izbor tolerantnih hibrida utiču na smanjenje rizika od  kontaminacije mikotoksinima.

Agrotehničkih mere u skladu sa načelima dobre poljoprivredne prakse, podrazumevaju:

  • plodored, najbolje bi bilo tropolje sa industrijskim biljem, jer većina toksigenih gljiva prezimljava u biljnim ostacima i može opstati u zemljištu od jedne  do tri godine;
  • kvalitetnu obradu zemljišta;
  • balansirano đubrenje zemljišta;
  • vreme setve kada temperatura zemljišta dostigne 12oC;
  • optimalnu dubinu setve;
  • izbegavati gušću setvu radi boljeg ekonomisanja sa raspoloživom zemljišnom vlagom;
  • optimalni vodni režim;
  • suzbijanje korova i insekata i dr.

Setva tolerantnih hibrida prema patogenim gljivama i insektima je jedna od osnovnih mera u suzbijanju truleži klipa i stvaranja mikotoksina. Iako hibridi mogu varirati u osetljivosti, ne postoji potpuno otporan genotip na trulež klipa.

Hibridi sa tanjom komušinom, komušinom koja ne pokriva ceo klip, kao i hibridi koji reaguju na sušu pucanjem perikarpa su osetljiviji na trulež klipa.

Hibride koji su osetljivi na trulež klipa ne treba sejati u regionima i lokalitetima u kojima je evidentiran problem truleži klipa odnosno u kojima je evidentiran problem sa mikotoksinima.

Odabir hibrida za određeni mikroklimat obaviti uz konsultacije sa stručnjacima iz semenskih kompanija i područnih poljoprivrednih službi.

Pratiti preporuke Prognozno-izveštajne službe (PIS)

Prema podacima Prognozno-izveštajne službe (PIS) od 18.marta 2014. godine srednja dnevna temperatura zemljišta kreće se između  9 i 11,4oC na dubini od 10cm.

Obzirom da je u protekle tri godine nivo populacije kukuruznog plamenca Ostrinia nubilalis u progresiji, blagu zimu, kao i prognozirane prolećne temperature iznad proseka, može se očekivati  pojava prve generacije kukuruznog plamenca i izletanje prvih imaga, već tokom aprila. Oštećenja od ove štetočine predstavljaju pogodno mesto za infekciju klipova od strane toksikogenih gljiva.

PIS će pratiti polaganje jaja i početak piljenja larvi i signalizirati mere zaštite za suzbijanje kukuruznog plamenca.
Kukuruzni plamenac je štetočina kukuruza u velikoj progresiji poslednjih par godina na koju proizvođači moraju obratiti posebnu pažnju,  obzirom na zabeleženu visoku brojnost čak i prve generacije i pojavu treće generacije od 2012. godine.

Molimo prozvođače da redovno prate preporuke PIS dostupne na web portalu: www.pissrbija.com